13. Boaty McBoatface och tamp i propellern

I detta 13e avsnitt hör vi Carl och Oscar prata om allt ifrån båten Boaty McBoatface, seglarveckan, nya radiostyrda livbojar till folk som seglat runt jorden helt själva. Vi hör även en spännande historia av Joakim Ljunggren där vi hör om mannen som valde att trassla upp tampen från propellern när motorn var på.. Volvo Ocean Race har äntligen ändrat reglerna för besättningarna under tävlingarna; nu gynnas fler kvinnor och mångfald! 

Det här med livboj på båten är ett måste, men vilken är egentligen bäst? Vi nämner den radiostyrda livbojen, klicka här för att se videos.

2014 anordnades en namntävling utav ett nytt forskningsfartyg som byggs utav ett Brittisk forskningsorgan. Båten är 125m lång och är ett seriöst forskningsfartyg. Förslaget som van var Boaty McBoatface, vilket betyder typ Båtis. Det var över 2000 personer som röstade på det förslaget. Det brittiska forskningsgänget hade svårt att acceptera detta namnförslag, båten döptes istället till RRS Sir David Attenborough. Men en utav miniubåtarna ombord kommer att döpas till Boaty McBoatface. RRS Sir David Attenborough förväntas sjösättas 2019.

boaty mcboatface


Volvo Ocean Race som nämnts tidigare i podden, en tävling som går runt hela jorden, har ändrat sina regler för att gynna kvinnliga havskapseglare och mångfald. Nedan ser vi en bild över hur de olika kombinationerna i detta race kan vara och när vi tyder detta så verkar det vara som att 5 killar och 5 tjejer är den bästa kombinationen. ÄNTLIGEN säger vi !


  • 5000 människor har varit uppe mount everest.
  • 200 har seglat ensamma runt jorden.

Den 6:e november går starten för en utav världens hårdaste tävlingar, Vendee Globe! Det är en ensam-kappsegling som startar i Frankrike och går sedan söderut ner över Atlanten för att runda de tre uddarna; Goda hopsudden (Syd Afrika), Cape Leeuwin (Australien) och sedan Kap Horn (Chile) för att därifrån gå tillbaka upp till Frankrike där målgången är. Tävlingen går var fjärde år och senast så tog det 79 dygn för vinnaren. Båtarna dom seglar är 60 fot långa, ca 18m och har ungefär samma komfort-nivå som en kaffekopp. Det är 30 båtar som deltar i racet varav ungefär hälften ser det som ett äventyr och hoppas att de ska ta sig i mål.

Den första att segla ensam jorden runt non stop var britten Robin Knox-Johnston som deltog i tävlingen Sunday Times Golden Globe Race som gick av stapeln 1968-69. Det tog honom 312 dygn och han var den enda utav de nio som startade som gick i mål. Han blev senare adlad, han seglade i en 9,8m lång långkölad båt.


Vikingaskeppet Draken Harald Hårfagre har passerat New York. De var påväg upp via “The Great Lakes” i Kanada, på grund av deras storlek var dom tvugna att ha lots ombord vilket dom inte riktigt hade räknat med i budget. Det skulle ha kostat dom 400 000 USD vilket är ungefär 3,6 miljoner sek. Deras plan var att delta i Tal Ships Race vilket är en kappsegling för skutor som skulle gå i området. Tyvärr kunde alltså inte Draken Harald Hårfagre delta i den tävlingen.  

Båten ligger nu förtöjd i Mystic Seaport, Connecticut USA i väntan på “planer” inför 2017. Antagligen har dom svårt med finansieringen… 🙁


När vi tänker på seglarveckan så tänker vi ofta fest och inte så mkt båtliv. Detta har under de senaste tre åren varit påväg att ändras och nu är seglarveckan mer städad och det satsas på gemenskap och glädje. Den delen som har varit mest uppskattad har varit alla kvällsaktiviteter som gör att man får poäng till nästa dags segling typ fotboll, krabbfiske, brännboll, volleyboll o kubb – gör att det blivit ett riktigt sammanhållt gäng som är med

Lyssna på podden för att höra mer om seglarveckan och se videon nedan.

 

/ Carl & Oscar

Vill du bli en del av besättningen på Sjölivet? Klicka på bilden ovan för att veta mer!