17. Sjömansberättelse, båtmässan och segling utan mast.

I detta sjuttonde avsnitt av Sjölivet pratar Oscar och Carl som vanligt om en hel drös massa saker. De pratar om mannen som seglade klart världsomseglingen utan mast, de listar några av alla saker att göra på båtmässan Allt för Sjön men snackar även om hörsägen hos sjömän. I avsnittet hör vi också en spännande historia om en man överbord och en halv båt. Detta och mycket mer!

Efter 110 dygn till sjöss har nu äntligen Conrad Colman – The Crazy Kiwi gått i mål i Vendee Globe, ca en månad efter vinnaren. Hans mål var att göra hela racet helt utan fossila bränslen. Han använde sig utav solceller och en generator som drivs via propellern för att få el.

Problemen för Colman började redan några dagar efter start när hans hydraulsystem började läcka. Detta tycks inte ha ställt till med några jätteproblem, men knappt en månad in på racet slås en av solcellerna ut, varpå autopiloten stängdes av och Conrad tappade kontroll över båten. Han har haft en mindre brand ombord, men vad som var till störst problem just då var att båten gjorde en hård gipp. Conrad stod då nere i båten med händerna fulla av smält plast. Förstaget höll på att lossa eftersom en sprint gick av, men även det lyckades han laga. 300 sjömil från mål tappade han masten men byggde en nödrigg utav bommen och delar av storseglet. Under presskonferensen som han hade efter målgången erkände han att han trillat överbord vid ett tillfälle. Han var uppe på däck för att fixa med storseglet när revlinan gick av och han kastades ner i vattnet. Som tur var var han säkrad i bommen, men han var för långt ifrån båten för att kunna ta sig tillbaka ombord. Efter en liten stund kom en våg som gjorde så att han nådde till båten. Men hans säkerhetslina gjorde så att han inte kunde ta sig upp i båten utan att ta av sig den. Så med en hand i båten lyckades han knäppa av sig säkerhetsselen och ta sig ombord.

Detta är extremt imponerande och vi anser att det borde göras en film om Conrad Colmans fantastiska resa.


Att göra på båtmässan Allt För Sjön:

 • Optimist Challenge 2017
  • På 60- och 70-talet byggdes 1000-tals optimistjollar i trä i källare runt om i landet. I samband med båtmässan ”Allt för Sjön” 4-12 mars är nybyggarandan tillbaka då upp till 30 klubbar ges möjlighet att bygga sin egen klubbjolle i marinplywood. Utmaningen manifesteras med en avlutande regatta där bland annat den bäst designade båten utses.
 • Möt Kapten Svartskägg
  • Under bägge helger på Allt för sjön 4-5 mars samt 11-12 mars visas teaterföreställningen “Kapten Svartskägg och den magiska skattkartan” i Piratvärlden/Lilla Allt för sjön.
 • Yngst att segla solo jorden runt, Laura Dekker.
  • Laura Dekker är världens yngsta att segla jorden runt solo. Hon intervjuas av På Kryss reporter Kim Nordlund inför seminariet Följ vinden, som arrangeras av Svenska Kryssarklubben för att inspirera unga att komma ut på havet
 • Norrlandskusten
  • Erik Nyström har seglat sträckan Stockholm-Norrbotten ett 30 tal gånger. Här visar han bilder och berättar om de fantastiska platser som finns efter jungfrukusten, höga kusten och Norrlandskusten.
 • Hon blev ensamseglare efter makens plötsliga sjukdomsfall till havs
  • Konstnären Elizabeth Tyler berättar om den dramatiska händelsen då hon fick ro sin halvt medvetslöse make iland från båten, och hur hon tappade livsmod och inspiration efter makens bortgång några månader senare. Hon beslöt sig trots allt att försöka fortsatta segla i Medelhavet, men nu ensam. Hon fick i mogen ålder lära mycket nytt och utarbeta tekniker för att ensam både kunna segla, navigera och angöra bojar något som i vår mansdominerade seglarvärd oftast sköts av den manlige partnern. Hon talar även med självironi och humor om hur seglandet och målandet ombord har varit en form av sorg terapi och har hjälpt henne till att få en ny och bättre livskvalitet med mera självförtroende.
 • Hyra segelbåt utomlands
  • Allt fler hyr båt utomlands, antingen som egen skeppare eller med inhyrd skeppare. Hur fungerar det att hyra båt? Vad bör man ha med sig i bagaget? Är det svårt att navigera, att lägga till eller att segla på de typiska hyrbåtsseglarvattnen? Är det något jag kan förbereda mig på innan jag åker ner som skeppare? Tomas Sandström arrangerar seglarkurser i Sverige och utomlands och har lång erfarenhet av att hyra båt och segla på typiska hyrbåtsseglarvatten. Tomas pratar om de banala små sakerna man bör ha koll på när man ska skeppa en hyrbåt i Kroatien, Grekland och i Västindien.

Båta säkert! =)
Oscar & Carl

Vill du bli en del av besättningen på Sjölivet? Klicka på bilden ovan för att veta mer!