18. Konsten att carpa skiten ur livet på båtmässan

I detta artonde avsnitt är Carl och Oscar precis hemkomna efter en händelserik båtmässa. De pratar med Conny och Mai som spontant och oplanerat seglade runt jorden, en resa som tog över 4 år. Vi hör också Simon Vinokur prata om Integrationssegling, ett fantastisk initiativ som han startade i Augusti 2015. 

Conny och Mai köpte stack ut på en liten oplanerad seglats som tog ca 4,5 år och tog dem runt jorden. Det hela började med att en av Connys chefer tipsade honom att köpa båt vilket satte griller i huvudet på honom. Han gick en fyradagars seglingskurs i stockholms skärgård och efter det var det kört. Han köpte en båt och träffade Mai som då pluggade i Stockholm. Första vintern bodde dom ombord men det var för kallt tyckte de båda. Så inför nästkommande vinter planerad dem att segla båten ner på kontinenten för att ha en varmare vinter, Holland eller kanske England. Men det blev längre och längre och längre och längre.

https://www.instagram.com/mai.sailor/

https://miramisafloat.wordpress.com/

 


“Syftet med Integrationssegling är att människor från andra länder som upplever att de inte är delaktiga i det svenska samhället (ointegrerade invandrare) ska:

1. Träffa människor som är integrerade i det svenska samhället och talar svenska
2. Få se en del av Sverige de kanske inte sett, nämligen skärgården och våra hav och sjöar
3. Få ta del av en svensk tradition; båt- och skärgårdsliv
4. Få in en fot i båtföreningslivet och på så vis få möjlighet att integrera sig även på egen hand”

“Vi ordnar främst seglingshelger där ungefär hälften av deltagarna är svenskar och andra hälften är ointegrerade invandrare. Vi anordnar även båtlivsrelaterade aktiviteter.

Varje båt med skeppare kommer ta med en svensk gast och x antal människor från andra länder som upplever att de inte är delaktiga i det svenska samhället, detta beroende på hur många som får plats på varje båt. En gast är någon som följer med på en båt och hjälper till med det som behöver göras på den.

Vi möts allihop på utsatt plats på evenemangsdatumet och åker sen därifrån till en ö som vi har valt som mål. Där grillar vi, badar och deltar i aktiviteter (t ex kubb). Vi sover i båtarna. Dagen efter äter vi frukost, lunch och åker hem igen. Varianter på schemat kan förekomma.

Integrationssegling (INTS) kommer även bjuda in alla som redan deltagit i våra evenemang att följa med på båtmässor, båtupptag, sjösättningar, vårfix, bastubad och annat båt- och sjörelaterat under resten av året. Det blir även några pubaftnar med föredrag under höst och vinter.

INTS har hitintills genomfört tre evenemang, 2015 och 2016, samt två mindre aktiviteter.” Information från http://integrationssegling.se/integrationssegling/

https://www.instagram.com/integrationssegling/


Det här är bara en bråkdel av allt material vi lyckades samla på oss under båtmässan Allt för Sjön. Så “Stay Tuned!” för att höra mer härliga avsnitt i framtiden.

Oscar & Carl

Vill du bli en del av besättningen på Sjölivet? Klicka på bilden ovan för att veta mer!