21. Barn på sjön och containrar i havet

Hur är det att ha med småbarn på sjön, och vad kan man tänka på? Hur ser det egentligen ut med containrar som tappas i våra hav? Flyter de? Och vem sjutton är Sven Yrvind? Detta är några av de ämnen som Carl och Oscar behandlar i det 21:a avsnittet av Sjölivet.

Become a Patron!


Ett namn man ofta hör i båtvärlden är Sven Yrvind. Men vem är denne man egentligen?

Sven Yrvind är född 1939 i Göteborg. 1971 började han bygga sin första båt, Bris. han byggde båten i källaren i hans mammas hus. För att båten skulle kunna gå komma ut ur källaren när den var färdigbyggd krävdes det att den var väldigt liten. Den blev 6 meter lång och ca 1,7 meter bred. Han byggde sedan fem till båtar med samma namn. Han var förste svensk att segla ensam runt kap horn.

Han båtar innehåller många tekniska lösningar för att få dem att vara så lätthanterliga och sjövärdiga som möjligt. Hans båtar har okonventionella segelplan och på hans nuvarande projekt kan masterna flyttas för att kunna anpassa riggen till rådande vindförhållanden.
Båten han bygger är endast 5,7 meter lång och en meter bred, båten skall vara anpassad till att segla i tuffa förhållanden långt söderut. Läs med på Svens hemsida: http://www.yrvind.com


För Carl och Oscar som ännu inte har egna barn men ändå är nyfikna så är frågan, hur är det egentligen att ha barn ombord på en båt? Under båtmässan Allt för sjön fick Carl möjligheten att prata med Jonas Karlsson om just detta.

Nedan kan vi se bilder från Jonas äventyr med familjen.


Att segla på en container ute till havs är bland det värsta som kan drabba en långseglare. I första avsnittet utav Sjölivet hör vi Victor Poen berätta om när han och hans far segla på en container vilket ledde till att båten snabbt sjönk. Men hur farligt är det egentligen?

Eftersom containrarna har ganska tunn plåt och är lastade relativt högt upp på fartyget så skadas dom ofta kraftigt utav själva nedslaget varpå dom snabbt sjunker. De som inte slås sönder när dom träffar vattenytan rostar sönder inom en snar framtid. Men vissa containrar har påträffats flera månader efter att dom fallit över bord.

Lyssna på avsnittet för att få reda på mer!


 

Stort tack till Johan Löfgren som är den första i besättningen på Sjölivet Podcast. Vill du också vara som Johan och hjälpa till att hålla Sjölivet flytande, få del av extra material, bilder och mycket annat så gå in på www.patreon.com/sjolivet där du kan läsa mer om vad vi ger tillbaka för den valfria summa du donerar.

Skeppohoj
Oscar & Carl

 

Vill du bli en del av besättningen på Sjölivet? Klicka på bilden ovan för att veta mer!