22. Hjältar och drömmen om sommaren

I detta avsnitt är Carl och Oscar i ett snöigt (ja i maj…) Umeå och drömmer om Sommaren. I avsnittet pratar grabbarna om katamaraner, om Förenade Arabemiraten som skall frakta hem isberg för att minska bristen på dricksvatten. Vi hör även ett härligt snack med Boel Rödin om hur det går med hennes mål att lära sig segla ensam. Utöver allt detta så hör vi inga mindre än årets sjöräddare från Hammarö i Karlstad och hur de räddade två liv.


Dricksvatten är ett problem i stora delar av världen, speciellt i de områden som inte har gott om pengar. Förenade Arabemiraten har bara problem med dricksvatten. Dom har tagit fram en plan som går ut på att frakta ett isberg. Tanken är att man ska hitta ett lämpligt isberg runt Heard Island i Antarktis och därefter bogsera hem det till Förenade Arabemiraten, en sträcka på ca 9200 km. Detta beräknas ta ca ett år att genomföra och projektet är tänkt att starta redan under 2018! Vilket Timmie så klart har koll på.

http://feber.se/samhalle/art/364967/frenade_arabemiraten_ska_bogse/


Vi har i tidigare avsnitt av Sjölivet fått äran att prata med Boel Rödin. Denna kvinna hade i princip aldrig varit på en båt men fick helt plötsligt för sig att hon skulle lära sig att segla så hon köpte en segelbåt. Nu har drygt ett år gått och i detta avsnitt får vi prata med Boel under båtmässan Allt för Sjön i Stockholm. Vi pratade om allt ifrån reflektioner runt båtmässan, till hur det gått med båten sedan sist vi talades vid, men framförallt så får vi höra om Boels dröm om att kunna segla sin båt Glimma helt själv och hur det går med att nå till det målet.

Boel Rödin sitter och fixar på sin båt Glimma, Maxi 77.


Tisdagen den 26:e kom ett larm in till SSRS om en kantrad katamaran som setts i norra vänern strax utanför Örö hamn på Värmlandsäs och inga personer såg på båten eller i vattnet. Sjöräddarna Robert Selling, Ingemar Jonsson, Anette Morell, Patrick Andersson och Benny Ekström från RS Hammarö bogserade en annan båt när larmet nådde dem, denna avbröts direkt för att undersöka katamaranen. Ganska snabbt upptäcktes en person ombord vilken förklarade att det fanns ytterligare en till person i vattnet. Deras båda liv kunde räddas tack vare deras snabba agerande. Insatsen belönades med utmärkelsen Årets sjöräddare 2016 enligt nomineringen: Känsla, erfarenhet och en vilja att alltid göra det lilla extra är det som gör våra frivilliga sjöräddare oumbärliga för svensk sjöräddning. Ni besitter just dessa egenskaper. Ni förstod allvaret, trots att larmet kom som ett vanligt, odramatiskt medlemsuppdrag. Ni drog igång en stor räddningsinsats, och tack vare er snabbhet och intuition kunde två människor räddas till livet. Ni kan läsa mer om insatsen och prisutdelningen här: https://www.sjoraddning.se/hammaro/larm/kapsejsad-katamaran, https://www.sjoraddning.se/har-ar-arets-sjoraddare.

Foto: Øyvind Lund

 


 

Ut och njut!
/Oscar & Carl

Vill du bli en del av besättningen på Sjölivet? Klicka på bilden ovan för att veta mer!