3. Påsk, Pest och Michael Nyqvist

Välkommen till Sjölivet och avsnitt nummer tre. I detta avsnitt så pratar vi bland annat om utvecklingen i säl- och havsörnsbeståndet i Sverige. Vi pratar med skådespelaren Michael Nyqvist om hans vanor på sjön med allt ifrån motorbåtar till hans kärlek för träbåtar och mycket mer.

I avsnittet hör ni oss prata om Alex Thomsons stunt, där han med en en kite och sin OPEN 60 Hugo Boss båt flyger drygt 60-80 meter upp i luften för att därifrån segla ner mot vattenytan igen. Skywalk kallar han det, tidigare har han gjort Mastwalk och Keel walk.
Nedan kan vi i videon se när Alex Thomson utför detta fantastiska stunt.

Skärgårdsstiftelsen har släppt 2016 års “Levande Skärgård” där de har inventerat djur och växter i skärgården under de senaste 30 åren. Det roliga med årets rapport är att både havsörn och säl visar positiva siffror vilket borde göra att chansen att få se några av dessa fantastiska djur i sommar är stor.

Veckans motorbåt är en Fjordling 17 och denna fantastiska är båt ritad utav norrmannen Jan Herman Linge och som från början var tänkt att bestyckas som mest med en 35hk motor och halvplana i ca 20 knop (~37 km/h). Idag är fartrekordet över 80 knop (~150 km/h) med en 300hk utombordare på denna 5,2 meter långa hardtopbåt. De tillverkades under större delen utav 1960-talet och ett exemplar idag i bra skick går för ca 50 000 kr.

Denna video nedan visar på glädjen och tjusningen med båten.

I avsnittet benämner vi också en S 30 som är en vacker välseglande skapelse från tidigt 1970-tal. I pennan höll Knud H Reimers som baserade ritningen på skärgårdskryssarregeln och där igenom har den fått sin slanka form. Båten lämpar sig väl för svenska förhållanden med den relativt höga riggen och det lättdrivna skrovet. Eftersom kölen sitter så pass långt bak är det mycket lätt att komma in till klipporna runt om i skärgården vilket inte bara ger båten fantastiska seglaregenskaper utan också ger välkomnande av somriga ö-besök för att grilla eller bada från klipporna.

Vill man läsa mer om S30 och båtens historia kan man klicka här.

På bilden nedan ser vi segelbåten S30 med en ung Carl i fören och under bilden kan vi se en härlig video när ett skönt gäng seglar en S30.

S30

I veckans plats så pratar vi om Kyrkogårdsön i Vättern. Denna plats har en historia då den fått sitt namn efter att människor flytt pesten för att bosätta sig på ön. Tyvärr gick flykten inte som planerat. Lyssna mer i podden!
Nedan ser vi en bild från en vik bland kyrkogårdsön.
kyrkogårdsön

 

På båtmässan Allt För Sjön hann vi även med att prata med den legendariske skådespelaren Michael Nyqvist. I och med hans uppväxt i Stockholms norra skärgård har han en stor kärlek till sjölivet. Han pratar om han sätt att koppla av och finna ro med hjälp av havet, vänner och paddling. Han nämner också hans kärlek till träbåtar. Lyssna på podden för att veta mer =) 

Detta som finns här i bloggen är bara delar av det som faktiskt benämns i podcasten så vill du ha mer information, LYSSNA! 🙂

Känner du någon eller har du själv varit med om något häftigt på sjön du vill dela med dig av? Tveka inte att höra av dig till oss på info@sjolivet.se 

Segla Lugnt!
Carl & Oscar

Vill du bli en del av besättningen på Sjölivet? Klicka på bilden ovan för att veta mer!