36. Allt för Sjön – del 1

Carl, Oscar och Benny har självklart varit på båtmässan Allt för Sjön i Stockholm och har en hel drös med härliga intervjuer därifrån. I detta 36e avsnitt hör vi om båtracing i klassen V60 med svenska mästarna Lina och Celine. Vi hör ifrån några av mässan största motorbåtar, Seafaring 44 och Galeon 470 Skydeck. Trash-Tiki är motsatsen till stora motorbåtar och är en flotte byggd av skräp som skall seglas till Almedalen. Sist men inte minst snackar vi även med Odd Lindqvist på MOB Rescue Line. Detta är ett avsnitt ni inte får missa! 


Oscar är helt slut efter en stor insats på mässan och därmed blivit sjuk.


Lina och Celine Offshore – V60

Vi mötte mässans mest fartglada tjejer och fick chansen att höra varför propellern inte var på. Det och mycket annat.

Se dem köra NM i Norge 2017:

Följ dem på socialmedier:
Facebook –https://www.facebook.com/grothfyrorac…
Instagram – @grothfyroracing


Seafaring 44

Benny blev som ett barn när han klev in i Seafaring 44, som Marstrand Yachts ställde ut.

Theo Stålberg berättar mer om denna otroligt rymliga och intressanta båt.

Läs mer om båten på https://marstrandyachts.com/seafaring-yachts/seafaring-44/


Galeon 470 Skydeck

En av mässans större och exklusivare motorbåtar hade en inhägnad med vackert rött band och tidsbokningar innan man ens fick beträda denna enorma båt.

Oscar total-vägrade att kliva ombord, och menade bestämt att detta var inget han ens ville lägga en sekund av sitt liv på.

Benny och Carl däremot tog tillfället i akt och satte sig ned med Peter Söderlund från PS-Marin och pratade mer om denna vackra båt.

www.psmarin.se


Trash-Tiki

Glenn Mattsing, Sören Kjellkvist och tv-profilen Joakim Odelberg.

Alltså: På Bohusläns stränder samlas runt 8 000 kubikmeter skräp varje år. SJUKT

En flotte byggd av plastdunkar, spöknät och drivved ska segla från Oskarshamn till Almedalen. Förhoppningen är att lyfta frågan om skräp i haven hos både politikerna och allmänhet.

Haven fylls med skräp, framför allt plast som aldrig försvinner. På Bohusläns stränder samlas runt 8 000 kubikmeter skräp varje år. Plastinvasionen är ett hot mot liv i och vid haven.

I samverkan med Håll Sverige Rent och Naturskyddsföreningen genomför äventyrarna Glenn Mattsing, Sören Kjellkvist och tv-profilen Joakim Odelberg projektet Trash-Tiki. Plastdunkar och drivved från Sveriges stränder binds samman med tappade fiskenät från Östersjöns botten till en fem meter lång flotte av skräp. Bygget skede i en monter på mässan Allt för sjön i Älvsjö 3-11 mars.

Trash-Tiki ska segla från Oskarshamn till Visby inför politikerveckan i Almedalen som startar 1 juli 2018.

– Förra sommaren rodde jag och Sören över Barents hav och klev då i land på Björnön, en av världens mest avlägsna öar. Det första som mötte oss var stränder fulla av plast och då föddes idén till detta projekt, säger Glenn.

Naturskyddsföreningen har tidigare jobbat med Glenn och Sören för att ta fram skolmaterial om Arktis, och deltar i projektet för att på ett nytt sätt väcka ungdomars intresse för miljöfrågor och globala målen för hållbar utveckling. Projektet Trash-Tiki kombinerar äventyr, naturupplevelser och en av vår tids stora miljöutmaningar, det enorma platsflödet ut i våra hav.

– Det kan vara tungt att ta till sig och sätta sig in i stora miljöutmaningar, både som ung och som vuxen, och vi vill gärna prova nya grepp, säger Helena Lundmark, samordnare för skolfrågor på Naturskyddsföreningen.

Plastskräp i havet är en av vår tids största miljökatastrofer som kräver en rad åtgärder. En av dessa är att förändra människors beteende, något som Håll Sverige Rent arbetar intensivt med.

– Var med och plocka skräp i Kusträddarna i vår, använd inga onödiga plastförpackningar och återvinn allt som går att återvinna. Och det viktigaste av allt, skräpa inte ner, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Det krävs globala ansträngningar för att återställa balansen i hav och kustnära ekosystem och därför färdas Trash-Tiki med Globala målen för hållbar utveckling på seglet. Projektet ska särskilt sätta fokus på Globalt mål 14 som handlar om hav och marina resurser.

Projektet finansieras av Clarion hotell Post, Bergans of Norway, Panasonic, Aclima, Subtech Sports och Melker Kayaks.

https://www.facebook.com/Trash-Tiki-en-skr%C3%A4pf%C3%A4rd-%C3%B6ver-%C3%96stersj%C3%B6n-148626682475311/


MOB Rescue Line

Entreprenören och kappseglaren har bokstavligen växt upp med Hansa-Linan då Odd Lindqvist´s pappa var uppfinnaren till den trogna Hansa-Linan. Men efter en tragisk olycka på en Gotland-runt tävling så utvecklades Hansa-Linan till en ny produkt MOB Rescue Line.

www.mobline.se


2018 kommer det hända massor av saker.

Vi kommer satsa mer på vår YouTube kanal och vi kommer försök vara med på mer event.

Vi har en plan vi vill testa, efter nästa avsnitt kommer vi släppa varje torsdag, dvs intervjuerna släpps på torsdagen efter och kommer vara som en egen lite del.

https://www.youtube.com/channel/UCyXY5IVIzFDkaqYkMYIzMxg


 

Vill du bli en del av besättningen på Sjölivet? Klicka på bilden ovan för att veta mer!