37. Allt för sjön – del 2

I detta 37:e avsnitt av Sjölivet befinner vi oss fortfarande på Allt För Sjön där vi undersökte, pillade och frågade om båtar, prylar och mycket annat. Oscar pratar IF-båt, Benny blir helt tagen av HOC 33:an och Carl får känna och klämma ordentligt på den nya Najaden som hade sverigepremiär under mässan. Vi träffade även Sjöliv som trots det liknande namnet sysslar med något helt annat än vad vi på Sjölivet gör och dom lär oss faktiskt en hel del spännande saker!


IF båt

Den “internationella folkbåten” som den egentligen heter, ritades 1967 av Tord Sundén. Båten har byggts i ca 3500 exemplar och har exporterats runt om i Europa och även till USA, bland annat i San-Francisco. Alla som ska köpa sin första segelbåt har sneglat på en IF. Det är en oerhört kompetent båt som fungerar alldeles utmärkt att semestra i samtidigt som det är en aktiv kappseglingsklass med SM-status. Båten är med sin långköl och utanpåliggande roder mycket stabil och tålig i konstruktionen. Oscar pratade med Lars Gradén från IF-båtförbundet, båten som dom båda satt i ägdes av förbundet och används som lånebåt till kappseglingar. Vi på sjölivet har blivit lovade att få ta med båten ut på något race under sommaren vilket vi är mycket laddade inför!


Skärgårdsstiftelsen

Vi har pratat mycket kring skärgårdsstiftelsen i denna pod, tagit upp olika projekt och publikationer som dom står för. Men vilka är dom egentligen, Oscar tog ett snack med Åsa Hovander som är HR chef på skärgårdsstiftelsen. Hon beskriver bredden av deras organisation. Dom har precis släppt rapporten Levande skärgårdsnatur 2018 som vi ska granska närmare i ett kommande avsnitt.


Najad

Under årets Allt För Sjön var de stora segelbåtarna tillbaka; Najad, Hallberg Rassy och Arcona var med och visade upp sig. Vi tog en titt på nya N395 AC som hade sverigepremiär under mässan. Carl intervjuade Nicolas Broberg från Najad om båten som Carl inte kan dölja sin kärlek för. Najad kallar denna nya båt för en “True mini super yacht” eftersom dom lyckats få in alla bekvämligheter som tidigare bara erbjudits på betydligt större båtar än 39 fot. Det har även gjorts en hel del optimeringar just för långseglingar gällande allt från däckslayout till maskinrummet. Dagarna före mässan kom ett överraskande pressmeddelande om att Najad hade köpt Arcona.


HOC

En båt som byggd på Gotland. En smart och funktionell båt som är före sin tid.

Man har tagit bort alla olika instrumentdisplayer och ersatt dem med en 29” display. Ett eget tillverkat system som påminner mycket om Teslas display. Där sköter du hela båtens system och det roliga är att systemet har Navico har köpt in sig och de är ägare till Simrad, B&G och Lowrance som kommer använda systemet som deras utvecklingsplattform. Så detta måste vi hålla kolla på!

Se mer på: https://hocyachts.com/hoc-33-explorer/


Sjöliv

Sjöliv ska ej blandas ihop med Sjölivet, vi håller på med helt olika saker. Dom är ett företag som sysslar med marinentreprenad och vi är som ni vet en podcast. Sjöliv håller till i stockholm skärgård och gör allt från att gräva in en ny septiktank till att påla en stenkista. Vi pratade med Rikard Beckman om bojar och bryggor vilket vi alla som har båt förr eller senare kommer att komma i kontakt med. Även is pratas det mycket om, går det att skydda sig eller det omöjligt. Detta och mycket mer svara Rikard på i denna intervju. Vill du veta mer om Sjöliv kan du surfa in på deras hemsida www.sjoliv.se eller spana in dom på instagram där dom såklart heter Sjoliv.


Nu är det påsk och detta innebär lite båtfix för oss tre; Oscar ska se över genomföringar på Rj85:an, Benny har en hel del att stå i och Carl flyger söderut för att komma till solen.

OBS: om bara en vecka kommer vi släppa det första avsnittet i en serie av specialavsnitt som består av längre intervjuer, det får ni inte missa!

Skepp o hoj!

Oscar, Carl & Benny

 

Vill du bli en del av besättningen på Sjölivet? Klicka på bilden ovan för att veta mer!