4. Oljeutsläpp, dimma & Ingrid Radell

Har du någonsin haft en dröm? En dröm som sedan börjar ta fart och form där allting känns helt underbart. Sedan krossas den drömmen bit för bit? I detta avsnitt hör vi en berättelse av Ingrid Radell som handlar om vad som hände när Ingrid och hennes syster ärvde en gammal segelbåt. I avsnitt 4 så pratar vi bland annat om oljeutsläpp, dimma på sydkusten och dödsfall under segeltävling.

Det är med stor sorg vi meddelar nyheten att Sarah Young (40), en brittisk seglare, blev spolad över bord under en seglingstävling och omkom. Tävlingen heter Clipper Round the World Race och är en amatörtävling där man betalar för att vara med och segla. Det går att läsa mer om detta på  Clipper Round The World  eller på Search Magazine där man också kan läsa följande:

“Skepparen Darren Ladd rapporterar att Sarah befann sig i sittbrunnen efter att ha revat storseglet i vindar på 35 – 40 knop när hon slogs omkull av en våg. Hon spolades hela vägen bak i båten och under säkerhetslinorna av ytterligare en våg klockan 1127 UTC. Hon var inte bunden till båten och sveptes bort av de starka vindarna.”

“Man utförde genast MOB-manöver men de tuffa förhållandena och den dåliga sikten försvårade räddningsaktionen. Sarahs kropp återfanns tack vare AIS-signalen och kunde bärgas klockan 1244 UTC. Trots återupplivningsförsök återfick Sarah aldrig medvetandet.”

I avsnitt 4 så pratar vi också om fraktfartyget TS Taipei som fick motorproblem och gick på grund utanför Taiwans norra kust. Skeppet bröts isär och läckte olja och andra giftiga ämnen och man var rädd att dessa ämnen skulle flyta in i kylningsvattnet för det lokala kärnkraftverket. Nedan kan vi se en video av en kille som snabbt var på plats och filmade skeppet med sin quadracopter. Du kan också läsa mer om händelsen här.

En av nyheterna som diskuteras i avsnittet är halstulpanernas spridning, vad de gör mot båten och hur man kan undvika att de skall fästa på botten. Detta kan du läsa mer om på Skärgårdsstiftelsen. “Havstulpaner är vackra och fascinerande kräftdjur. Men båtägaren vill inte ha dem på skrovet eftersom de skapar friktion mot vattnet, vilket resulterar i förhöjd bränsleförbrukning. Båtbottenfärger är ett effektivt skydd mot havstulpaner men utgör en stor risk för havsmiljön.”

Som nämnt så får vi avsnitt 4 höra en berättelse av Ingrid Radell om när hon och hennes syster fick ärva en båt. Denna historia innehåller både stor glädje men också besvikelse och sorg.

IMG_3604IMG_4298

I veckans båt fick Carl i uppdrag att välja ut en motorbåt och Oscar en segelbåt. Oscar valde att prata om den kära folkbåten. Carl velade mycket men hans velande slutade tillslut i gruppen Styrpulpetbåtar. Nedan kan vi se bilder på dessa båtar och vill du höra vad som sägs om dem så lyssna på podcasten! 

arvid styrpulpetEvert_Taube_Sandhamnsregattan_1942_001

Folkbåten har sedan den introducerades under 1940-talet varit en populär båt, som med sina vackra linjer och smidiga format åldrats med värdighet. Allt från ungdomsgäng som köpt sin första båt till Evert Taube har valt att lita på folkbåten. Det har kappseglats aktivt i klassen och de båtarna som byggts i trä mäter sig mot de modernare varianterna i plast vilket håller liv i klassen och de gamla båtarna.

Veckans plats har gått från Östkusten till Vättern och nu Sydkusten. En sommar för några år sedan så seglade Carl med vänner från Kalmar mot Göteborg. Efter mycket om och men samt dimma så hamnade de i Simrishamn. I detta avsnitt får vi höra lite hur denna resa gick till men också om Simrishamn. Staden där den idylliska och pittoreska känslan infinner sig fort, gågatan är i det absolut mysigare slaget och barerna serverar kall underbar sommaröl. 

Läs gärna mer om staden som är värd att besöka på http://www.simrishamn.se/sv/turism/ Vill du åka utomlands till bilden nedan? Åk till Simrishamn !

Knäbäckshusens strand med kapell2

Ut och vårfixa vänner så syns vi snart på sjön!

Carl & Oscar

Vill du bli en del av besättningen på Sjölivet? Klicka på bilden ovan för att veta mer!