41. Vårrustning, Sjösättning & Konkurs

41. Vårrustning, sjösättning och konkurs

Äntligen är det 41:a avsnittet av sjölivet här! Våren har knuffat undan vinter på allvar i stora delar av landet. Många har redan sjösatt, några vårrustar för fullt och andra väntar fortfarande tålmodigt på att snön ska smälta. I detta avsnitt är det Oscar och Benny som håller låda då Carl jobbar med “viktigare” saker. Ni får tips inför vårrustningen, uppdateringar kring och hel del annat!


Vårrustning

Våren är här och det innebär för många av oss att båtarna ska rustas, en stor del av detta involverar städning och rengöring av diverse ytor. Här kommer ett part tips från oss på sjölivet.

Rengöringstips (husmorstips)

  • Ättika och vatten för rengöring
  • Vid storrengöring häller jag outspädd ättika i en blomspruta. Sedan sprutar jag på väggar fönster, tak, skott, durk etc. Jag låter det verka en stund innan jag eftertorkar med en fuktig duk som jag med jämna mellanrum sköljs ur i en hink rent vatten. Ättika löser kalk rost och andra avlagringar och är därför som gjort för att gör rent porslin och toalett ombord. Det tar då också bort dålig lukt.Koppar och glas som fått avlagringar eller missfärgats kan torkas med ättika, eller få stå med en skvätt i. För annan rengöring använder jag en trasa fuktad med ättika och torkar rent. Det är då oftast inte nödvändigt att eftertorka.
  • Skrov och däck utvändigt – blöt ytor med ättika skrubba med däcksborste som du doppar i vatten med jämna mellanrum. Ättika fungerar även för att rengöra rutor och trädetaljer.
  • Grönsåpa rotborste även till teak, jobba tvärs fibrerna, Men Såpa innehåller tallolja och det är godis för mögel om man inte sköljer noga.
  • Oxalsyra till gulnad vattenlinje

 

Volvo Ocean Race

Uppdateringar har kommit kring John Fishers tragiska död. AIS-antennen ombord på Team Scallywag var ur funktion. Antennen är den som ska kommunicera med eventuella nödsändare, liksom de som John hade på sig. Alltså kunde båten inte se hans nödsändare.

 

“If we had our A.I.S., we would have found him,” David Witt

 

Om det hade funnits en extra antenn som monterats ombord på båten, hade dom då kunnat rädda Johns? Det kommer vi aldrig få veta, men frågan måste ställas.

 

https://www.nytimes.com/2018/04/18/sports/volvo-ocean-race.html


Sommar destinationer?

Har du Oscar några planer i år?

Benny skall segla ner sin fars Nauticat 33 till Nordiska-Nauticat träffen i Ebeltoft (Danmark) 21 juli, och passa på att träffa släkten.


International Tävling

Skicka in din bästa båthistoria till tavling@sjolivet.se och var med och tävla om två burkar Interstrip, tävlingen avslutas den 9 maj


Christoffer Tilstam

Christoffer skall kasta loss från Västerås den 28/4 och Benny passade på och höra hur hans planer var. Och om han kommer lyckas sjösätta båten när isen ligger 30 cm tjock på Mälaren.

https://www.facebook.com/groups/198464777365711/?fref=nf


Bavaria inte i konkurs

 

Under söndagen den 22:a april cirkulerade det information kring att Bavaria hade ansökt om konkurs, men informationen var knapphändig. Detta visade sig dock snart vara falska nyheter. Det som dock stämmer är att varvet har ekonomiska problem. Curt Gelins blogginlägg sammanfattar det hela bra om den informationen som fanns. Bavaria har nu gått ut med ett uttalande som finns att läsa på deras hemsida. Det handlar om att en av deras största finansiärer har dragit sig ur. Det finns pengar i bolaget för att upprätthålla verksamheten juli ut, sen måste nytt kapital in. Vi hoppas såklart att varvet fortsätter existera då dom erbjuder bra och prisvärda värda båtar vilket är ett bra sätt för många att ha möjlighet att skaffa sig en ny båt


Bli en del av besättningen på Sjölivet genom att stötta oss på Patreon www.patreon.com/sjolivet

 

Segla lugnt

Oscar, Carl och Benny

 

Vill du bli en del av besättningen på Sjölivet? Klicka på bilden ovan för att veta mer!