5. Foiling, Pelle Petterssons Maxi77a och Länsmanshåla

Nu är äntligen det femte avsnittet ute och i detta avsnitt pratar Oscar och Carl om båtskrotar, fågelskrämmor och foiling. De tipsar också om båtarna Maxi77 och Flipper 666ht men även om några guldkorn till platser på västkusten värda att besöka. 

Båtskrotar, hur det går till? Vad det kostar det? Lyssna på avsnittet och klicka sedan här. I avsnittet diskuteras fågelskrämmor lite kort och en ny variant som skickar ut en högfrekvent ljudsignal som fåglarna tydligen ogillar starkt.

I avsnittet hör vi grabbarna prata om foiling vilket är en trend som ökar kraftigt just nu och det används idag på allt ifrån SUP-brädor och wakeboards till båtar m.m. Nedan kan vi se två videos om vad foiling är och hur det fungerar, den första videon handlar om hur den Amerikanska armén började att testa foiling redan på 60-talet.

I videon nedan kan vi se bl.a John Newton från Team Oracle USA kort prata om foiling på deras AV72a där hastigheterna ibland går upp till 40 knop eller snabbare. Cool video!

I något av de första avsnitten så pratar vi om den nya lagen som trädde i kraft den 15e april 2015 som innebar att fritidsbåtar inte längre får släppa ut avfall från toaletterna, utan istället måste tömma dessa på stationer runt om i landet. Nu har det klubbats att detta också skall gälla för färjor och passagerarfartyg. Detta gäller för nya fartyg fr.o.m. 2019 och befintliga båtar från 2021. Läs mer om detta här!

I veckans båt pratar vi som vanligt om en segelbåt samt en motorbåt och Carl valde denna att prata om en segelbåt ritad av Pelle Pettersson som heter Maxi77.  I podcasten hör vi mycket information om denna båt, vad som är bra och dåligt med den, men också vad man skall tänka på om man är sugen på att köpa en båt som denna. Livetombord.se har gjort ett kort reportage om ett par som bor i sin Maxi77a och detta kan du se på följande länk: Livetombord – Livet på en Maxi77.
Pelle Pettersson har ritat ett stort antal båtar, men även bilar som den väldigt snygga Volvo P1800 som vi kan se på bilden nedan.
Volvop1800

Oscar valde denna vecka att prata om motorbåten Flipper 666ht. I oktober 2015 postade livetombord.se ett inlägg om “fyra heta begagnade båtar att köpa” där just denna Flipper 666ht där de skriver;
“Nordens mest ikoniska HT-båt är Flipper 666 HT, en långkörare som tillverkades från 1994 till en bra bit in på 2000-talet. På sin tid var det här en sportig statusbåt som med standardmotorn, en 4,3 liters Mercruiser, gjorde respektabla 40 knop. Med dagens ögon är Flipper 666 HT en bekväm dagtursbåt för rimliga pengar. U-soffan rymmer fem och packningen slänger du enkelt in under hardtopen. Priserna börjar på cirka 150 000. Satsa på en båt med bensinmotor. Senare exemplar kan ha Volvo Pentas D3-diesel, men den är en onödigt tung.” Läs mer här samt se båten på bilden nedan.
Flipper 666HT

 

I veckans plats så pratar vi med västkustpojken Joakim Tevell. Hans guldkorn och favoritplats är Länsmanshåla och i avsnittet hör vi han berätta om denna underbara plats. Nedan kan vi se en bild över var Länsmanshåla ligger men man kan också klicka på följande länk för att öppna platsen som en karta https://goo.gl/maps/S6QLikswcYk.

Länsmanshålakarta

 

Är du intresserad av att vara med i Sjölivet? Har du någon historia du vill dela med dig av? Hör gärna av dig till info@sjolivet.se, på Instagram eller Facebook.

Ut i solen, på det blå och njut! =)
Oscar & Carl

Vill du bli en del av besättningen på Sjölivet? Klicka på bilden ovan för att veta mer!