66. Forskning, radar och flaskpost

Nu är det äntligen här! Det 66:e avsnittet av Sjölivet podcast. Denna gång snackar Oscar, Carl och Benny om LED lampor som stör ut annan elektronik ombord, följer upp Mikael Ryking om hur det gick för honom att komma till start i Route de Rhum samt att Carl har intresserat sig för en expedition som snart ska dra igång. Benny har såklart följt upp om ensljuset hemma i Västerås och ger handfasta tips på vad du ska göra om du upptäcker att något är fel eller trasig i ditt närområde. Han har även börjat bli nervös inför examinationen i Fartygsbefäl klass 8. Det och en hel del till får du höra detta härliga avsnitt!


Carl är sur igen? Men på vad?

  • Besiktningsmannen i praktiskt båtägande…
  • Ska man kasta flaskpost så välj för *PiiiiiP* inte plastflaska…
    • Eller hur är det egentligen? Är glas bättre?

 


Ryking seglar Route de Rhum

I det 64:e avsnittet berättade vi om Mikael Ryking som hade problem att finansiera sitt slutmål i hans tre år långa satsning mot Route de Rhum. Men nu har det löst sig! Via facebookgruppen Backa Ryking samlades 50 000 kr in vilket gav ringar på vattnet. Det är Båtagent som har gått in och stötta med de sista pengarna som behövdes för att det hela skulle bli möjligt!

“Anders Hultman på båtagent säger: “vi på Båtagent kunde inte motstå frestelsen att gå in som sponsor i detta urfranska soloraceevent, kanske kan vi få med några franska stjärnor till den Bohuslänska skärgården nästa sommar? Micke har dessutom lovat hålla ett föredrag om sin segling i samband med Båtmässan i Göteborg, vilket vi ser fram emot. Nu hoppas vi bara att han och båten kommer fram i ett stycke i denna stenhårda solosegling.”

 


Five Deeps Expedition

 

Snart drar forskningsexpeditionen Five Deeps Expedition igång och då planerar forskare att besöka de djupaste platserna i världens fem oceaner, Atlanten, Antarktiska oceanen, Indiska oceanen, Stilla havet och Arktiska oceanen.

För att klara av detta har forskarna tillsammans med företaget Triton Submarines utvecklat en ubåt för två personer som ska kunna klara av trycket på 9 kilometers djup. Enligt företaget så är de det enda företaget som utvecklar ubåtar som är godkända för att ta människor ner till 11 kilometers djup under ytan.

Hela expeditionen kommer att filmas av National Geographic och någon gång nästa år planerar kanalen att visa programmet Deep Planet som kommer att baseras på Five Deeps Expedition.

 

  • Expeditionen kommer att resa 40 000 sjömil
  • Ubåten kommer att ha dykt minst 72 000 meter
  • Över 50 forskare deltar
  • Dom kommer att besöka flertalet platser som ingen människa har varit på samt platser som
  • Upptäcka tidigare okända arter med bland annat höguplöst ekolod
  • Lära sig mer om ekosystemen

 

https://fivedeeps.com/

 


Shoppen är online!

Nu kan ni gå in på www.shop.spreadshirt.se/sjolivet där hittar ni tröjor, påsar och mycket mer!

 


Segla lugnt

Oscar, Carl & Benny

Vill du bli en del av besättningen på Sjölivet? Klicka på bilden ovan för att veta mer!