7. Vikingabåtar, slussning och termer på sjön.

I det sjunde avsnittet av Sjölivet pratar Carl och Oscar om vad man bör tänka på när man slussar, Carl testar också Oscar på båtlivs-termer och slang. De pratar om platser som Stendörren på östkusten och tar också experthjälp av Mikaela Berg för att få tips på platser att besöka i medelhavet. I helgen gick Gotland Runt (ÅF Offshore Race) av stapeln och Oscar var där. Under denna vecka går också World Match Racing Tour av stapeln på Marstrand och vi pratar med tävlande Team Essiq om deras uppladdning och chanserna att vinna 1 miljon dollar.  

Oscar pratar om den norska vikingabåten Harald Hårfrare, som startade i Norge, men som nu nått den amerikanska kontinenten och seglar nu mot de stora sjöarna i Kanada. Båten är 35m lång, 8m bred och 25m hög mast och har en svensk kapten. 

I helgen gick ÅF Offshore Race (Gotland Runt) av stapeln och Oscar var där för att ta en titt. Starten gick på Söndagen där de olika klasserna startade var för sig, därefter seglade flera hundra båtar från Stockholm, runt Gotland för att sedan gå i mål i Sandhamn. Skärmavbild 2016-07-07 kl. 10.18.4513632726_10154231846265097_437125410_o13588956_10154231846330097_1394220271_o

Under denna vecka så går också World Match Racing Tour av stapeln och vi hör Arvid Bildh, för tredje gången denna säsong, prata om förberedelserna inför denna stora tävling som alltså är VM i match racing där 1 miljon dollar står på spel. Denna tävling kan vi tillsammans följa med livestream på http://wmrt.com/. Grabbarna var också med på Sportnytt på SVT och detta kan man se här ca 11.45 in.

Nedan ser vi en video av just WMRT efter dag 2. Team Essiq seglar alltså med Nicklas Dackhammar som skipper så det är hans namn vi följer mest noggrant denna tävling. (I alla fall vi på sjölivet 😉 )

 

Vissa påstår att termer och slang är viktigt på sjön. Det gör inte vi på Sjölivet men vi tycker det kan vara kul så i detta avsnitt testas Oscar på olika termer och Slang.

1. Majbrasa; typiskt långsmal träbåt från mälaren, eller skärgårdskryssare.
2. Barnhage; Mantåg, (staketet runt båten)
3. Körare; En rejäl vindby
4. Repsallad; En härlig blandning av olika tampar.
5. Göra en Vestas;  Gå på grund
6. Gnäll-Kajsa; autopilot med högt och tydligt ljud.
7. Plåtgenua; hjälpmotor
8. Marstrandspäls; Henri Lloyds så omåttligt populära seglarjacka. Under slutet av 1980-talet tror jag det var. Det var svårt att få stiga på linfärjan utan den. Jag trodde inte att det var en lokal benämning, men det kanske det var.
Kan även kallas: Lidingöpåse & Östermalmspressening.

Dessa termer än hämtade på Blur.se (http://www.blur.se/seglarslang/) samt på Search Magazine (http://searchmagazine.se/News/view/7033). Här kan du gå in och testa dig själv!

 

I avsnittet pratar vi om två platser och den första platsen vi nämner är Stendörren. Nedan kan vi se några bilder därifrån.
Skärmavbild 2016-07-07 kl. 11.47.18Stendörren

Det finns väldigt många av oss Svenskar som är utomlands, åker båt och reser. Många håller till i medelhavet och varför inte då ta reda på information och ett tips på en plats att vara på sjön där i krokarna?
För att få tips på detta så pratade vi med Mikaela Berg, en tjej som seglat mycket i sitt liv och stora delar av dessa seglingar just i medelhavet. Platsen hon valde heter Paklinski Otoci och är en ö utanför Kroatien och för att specificera var på denna Ö så valde hon en plats som heter Palmizana. Nedan kan vi se en karta på var detta ligger och även en bild därifrån. Klicka gärna vidare från kartan för att se bilder på Google på denna extremt vackra plats.
Vill du veta mer om vad Mikaela har att säga? Lyssna på avsnittet =)

13621405_10154559057370995_1855838386_o

 

Slussning, hur fungerar det? Vad behöver man tänka på? I avsnittet ger vi några snabba tips på vad man ska tänka på.

  • Kan vara bra att lägga en planka utanpå sina fendrar för att skydda dem.
  • Ha lagom långa tampar, det är annars lätt att det snabbt trasslar sig och det blir en röra i sittbrunnen.
  • Vid slussning ner i trapporna så är det bara att släppa efter och se till att man inte driver iväg och in i andra båtar.
  • Vid slussning upp i trapporna så behöver man tänka på att ta det lugnt och ta i lagom. Alltså att man inte drar för hårt i tamparna och att man står på var sin sida och drar mot varandra. Det är ingen styrketävling.
  • Stick tamparna underifrån och upp genom ringen. Detta för att det skall vara lättare att dra ut tampen och få den att löpa fint.
  • Lämna gärna inga knutar som kan fastna i ringarna när tampen skall lossas.
  • Se till att sitta i skuggan så fort du får chansen, det blir snabbt varmt och man tänker inte så ofta på det. Detta medför vätskebrist.
  • Se till att ät! Ha gärna små energi-bars tillgängliga som Kexchoklad. Det är ofta energin tar slut och skilsmässodiket tar form.
  • Prata gärna med slussvärdarna, det är super trevliga och hjälper mer än gärna till!

Vi avslutar med några härliga bilder från när Carl var på Göta Kanal sist.

Göta Kanal3

götakanal

Göta Kanal2

Ut och njut, sommaren är här!!
Hörs snart igen / Carl & Oscar

Vill du bli en del av besättningen på Sjölivet? Klicka på bilden ovan för att veta mer!