2. Båtmässa, Peter Forsberg & lik på drift.

Äntligen är avsnitt 2 här. I detta avsnitt är vi på båtmässan Allt För Sjön i Stockholm och pratar med bland andra Peter Forsberg om hur hans sjöliv ser ut. Vi pratar även om allt ifrån hur båtmarknaden ser ut idag till mumifierade lik.

I avsnittet så kan ni höra när vi tittar in i segelbåten J112E. Nedan kan vi se några bilder på hur det såg ut.

IMG_20160304_150545 IMG_20160304_150645

Vi pratade med säljare från alla möjliga företag. De som sålde båtar, och då kanske framförallt motorbåtar, pratade varmt om sina försäljningssiffror. Men även segelbåtsförsäljningen hintade om en ljusare framtid. På pryl och tillbehörsmarknaden verkade det återigen som våren och sommaren kommer att vara bra och detta kanske till stort tack vare båtmarknadens ljusare dagar. Alla köper bottenfärg, någon ny kudde, kanske en ny VHF och annat smått och gott.

Att det säljs fler nya båtar borde innebär att det kommer att dyka upp fler och nyare båtar på begagnatmarknaden. Detta tycker vi är väldigt bra och trevligt då det blir lättre att få tag på en fräsch och bra båt!

Rekordet – äldsta kvinnorna att ro över atlanten.
Vem får egentligen för sig att ro över atlanten? Jo Niki Doeg, 45 är gammal, Helen Butters, 45, Frances Davies, 47, och Janette Benaddi, 51 fick alltså för sig att genomföra denna bedrift. Läs mer om dessa coola tjejer HÄR.

Vi pratar också kort om den mumifierade mannen som hittades i sin båt. Nedan kan man se en video om det hela men vi vill varna för känsliga bilder. Man kan också läsa vidare om detta HÄR.

 

Den stora utmaningen: I avsnittet hör ni Oscar och Carl prata om båtarna Marga och La Morena som är två av världens snabbaste skärgårdskryssare. Marga och La Morena möttes var för 79 år sedan i Juniregattan på Kanholmsfjärden. Den gången vann dom var sin dag vilket gör att sommarens duell kommer att visa vilken av de två som är starkast. Båtarna har i princip samma mått, de är båda skärgårds 95:or. De är väger ca 10 ton, är 20 meter långa och är strax under 3 meter breda. Dessa båtar är alltså 2 av världens absolut snabbaste skärgårdskryssare.

Detta kommer att vara ett event vi kommer att återkomma till under våren eftersom Oscar är med och seglar på La Morena. Hela gänget ombord på La Morena är fruktansvärt laddade inför sommaren och ser detta som säsongens höjdpunkt. Racet kommer att gå av stapeln den 6:e augusti på Kanholmsfjärden och seglas upp norrut för att runda Möja och då gå igenom Möja ström vilket är så pass smalt att båtarna inte kan vända. Målgång kommer att ske nere på Kanholmsfjärden där starten gick.

IMG_0812

Marga har legat på land länge. Henrik Widstrand har renoverat henne i snart 20 år (!) och har lagt ner en fruktansvärd massa tid och energi på henne. Av de bilder som han lagt upp ser det ut som hon kommer att vara riktgt farlig! Gå in och kika på bilderna själv och se vad han har lyckats åstadkomma!

Vi återkommer även i detta avsnitt till Svenska Sjöräddningssällskapet (SSRS) och deras arbete nere i medelhavet. I avsnitt 2 pratar vi med Anders Östlund som varit nere i medelhavet med SSRS och hjälpt till med att rädda flyktingar. Vi pratade samtidigt med Lotta Nygård om SSRS verksamhet, vad de gör och varför man bör vara medlem.

Håll er flytande vänner ! / Oscar & Carl

 

Vill du bli en del av besättningen på Sjölivet? Klicka på bilden ovan för att veta mer!