32. Go’ fika och säkerhet till havs

Efter en välförtjänt vila är Oscar, Carl och Benny tillbaka med det 32:a avsnittet av Sjölivet. Trots att vinterns kyla är kännbar har varken intresset eller längtan inför sommarens äventyr minskat! Benny fortsätter att leverera intervjuer och denna vecka hör vi Birgitta Silvferhielm om ensamsegling och hur det är att vara kvinna ombord sin egen båt. Birgitta erbjuder också olika kurser och utbildningar inom segling. Oscar lyckas inte hålla sig borta från sjöarna trots dess frusna tillstånd. Vi uppdaterar er även kring hur vi ligger till i Virtuel Regatta samt en hel del annat smått och gott.


Benny sätter sig ned med Birgitta Silfverhielm i hennes linjett 35 Esmeralda ll,
och pratar om ensamsegling och att vara kvinna ombord sin egen båt.
Birgitta driver företaget Vind o Vatten i Dalarö, Stockholm. Hon erbjuder
skeppar/instruktörsledd segling för enskilda, familjer och mindre grupper.
Och har man egna önskemål så är ingenting omöjligt för Vind o Vatten.

Vi pratar om Birigttas uppväxt på sjön via sin familj som barn, till Segal över Atlanten
och få kontakt via brev, dvs sk snigelpost, där man skrev på papper för hand och skickade
via posten. Och vidare till att vara ägare till Vind o Vatten där hon hjälper andra
att njuta av segling och naturen.

Följ henne på hennes hemsida www.vindovatten.se


Uppföljning av dödsfallet i clipper round the world

I jorden-runt kappseglingen Clipper Round the World race omkom en av besättnings medlemmarna, Simon Spiers, under ett av benen, mellan Kapstaden och Freemantle. Simon var fastspänd när han spolades överbord men säkerhetslinans krok gick sönder när den fastnade under ett knap och belastningen hamnade i fel vinkel. Detta gjorde att kroken bändes sönder. För att undvika liknande olyckor i framtiden rekommenderas att däckslinor inte är dragna i närheten av knapar eller dylikt som kan leda till felbelastning av säkerhetslinan. Det är alltså lämpligt att att spänna upp den mellan två padeyes eller dylikt.

För att minimera risken att samma sak händer igen under Clipper Round the World Race lindas en 10mm lina runt knaparna vilket ska göra att krokarna på säkerhetslinorna inte kan utsättas för samma typ av sneda belastning en gång till.  Hela rapporten angående olyckan kan du hitta här samt mer information från Clipper Round the Wolrd Race finns här.

https://www.facebook.com/sailorgirlHQ/videos/1596230007087424/

https://www.clipperroundtheworld.com/news/article/update-on-safety-tethers-from-maib


Långfärdsskridskor

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6859859

Skridskosäsongen är igång och det är mycket härligt! Det finns många sjöar runt om i landet som har goda förutsättningar för att kunna åkas på nu, det finns flera sajter med israpporter vilket gör det lätt att ta reda på om det finns någon lämplig sjö i din närhet. Men det finns ett par saker att tänka på:

  • Åk inte själv
  • Isdubbar
  • kastlina
  • ryggsäck
  • ombyte
  • lokalkännedom
  • lita inte på andra, bara för att det finns spår på en sjö betyder inte det att den är åkbar

Sen är det viktigt att ha med sig gott fika och något varmt att dricka samt njuta!


Båtmässan i Göteborg.

Sjölivet kommer självklart att finnas på plats under båtmässan i Göteborg. Vi kommer inte att ha en fast studio som vi hade under mässan i Stockholm utan kommer att vandra runt för att komma närmare båtarna och besökarna. Mässan pågår mellan den 3:e och 11:e februari, mer information finns på www.batmassan.se


Volvo ocean race!

Båtarna i Volvo Ocean Race fortsätter att dundra på norrut på väg mot Hong Kong. Just nu verkar det som om målgång sker i slutet av denna vecka. Oscar, Carl och Benny fortsätter att kriga på i Virtuell Reggatta där vi seglar samma race under samma väderförhållanden som dom riktiga båtarna har. Benny seglar bra men Oscar och Carl har hamnat ordentligt på efterkälken.

Team Sun Hung Kai/Scallywag tappade Alex Gough över bord, som tur var fick dom snabbt tillbaka honom ombord. Han var inte säkrad eller hade flytväst på sig.


Vi vill fortsatt tipsa om boken “Mot En Ny Horiosont”, pengarna från försäljningen går till de som drabbades av orkanerna Irma och Katrina.


Om du gillar vad vi gör och vill stötta oss kan du enkelt göra det via pateron.com där du kan skänka en slant till oss. För er som väljer att göra detta får ni tillgång till bland annat extramaterial, tidigare tillgång till avsnitt, bilder och annat göttigt. https://www.patreon.com/sjolivet


Skepp och hoj!

Oscar, Carl och Benny

Vill du bli en del av besättningen på Sjölivet? Klicka på bilden ovan för att veta mer!