29. Lysande idéer och race runt öar

I detta 29e avsnitt har Oscar och Carl nätt och jämnt återhämtat sig från ett bröllop. Carl pratar med Sandra Lövgren från Skärgårdsstiftelsen om deras utbildningsplatser och vad det är för något och hur man kan få nytta av dessa. Oscar pratar om, enligt honom, en av världens ballaste segeltävlingar. Det handlar om Stockholm Archipelago Raid där F-18 katamaraner seglar i oerhörda hastigheter och samtidigt orienterar sig runt i skärgården. Vi hör också ett härligt snack med Kurt Sveilis, en kille som bland annat bygger miniatyr fyrar. Vi hör om Kurts rädsla för vatten och hans oerfarenhet på sjön och om hur hans fru är kapten och sakta men säkert frälser Kurts känsla för sjölivet. 


Det har flera gånger pratats om havstulpaner i denna podcast, nu är de här..


foto: Sara Hallén, skärgårdsstiftelsen


Stockholm Archipelago Raid

Detta är en av världens ballaste segeltävlingar enligt Oscar. 27 lag från sex länder var med och gjorde upp om världsmästartiteln i raidsegling i klassen F-18. Seglingen heter Stockholm Archipelago Raid och seglas i Stockholms skärgård. F-18 är en liten tvåmans katamaran som är extremt snabba och ungefär lika bekväma som en studsmatta i en vattenspridare.

Själva tävlingen pågår under fyra dagar och är en orienteringskappsegling runt om i Stockholms skärgård. Innerskärgård, ytterskärgård samt nästan rena havsben blandas under dagarna.  

foto: Jasper van Staveren


 Kurt Sveilis bjuder på ett skönt snack med Carl om hans jobb att bygga miniatyr fyrar i ljus format samt vinbägare man kan hänga från masten. Han pratar också om hur hans rädsla för vatten och hur det går då hans fru drar med honom ut på sjön och sakta men säkert vänjer och frälser honom för sjölivet.

Besök: https://www.swedishlighthouse.com/

Oscar & Carl

Vill du bli en del av besättningen på Sjölivet? Klicka på bilden ovan för att veta mer!