14. Sillströmming och båtträning med Jonas Colting

I detta 14e avsnitt pratar Carl och Oscar om allt ifrån en stor forskning som nu skall ske på ett litet fartyg i Östersjön till hur det nya drönarförbudet påverkar vår säkerhet på sjön. I detta avsnitt undersöker vi hur vi som båtmänniskor kan träna under tiden vi är på sjön. Vad ska vi tänka på? Vad för utrustning bör vi ha? Om detta och mycket mer pratar vi om med Jonas Colting.


I avsnittet hör vi också en berättelse “När kicken brast” av Agnes Lindhé. In och lyssna!

Hur kan vi som båtmänniskor träna vår kropp på sjön? Vi valde att fråga någon som verkligen kan det här med att träna i skärgården. Jonas Colting är en svensk triathlet, författare, föreläsare, entreprenör och hälsoinspiratör. Han har bland annat ett flertal VM-medaljer i långdistanstriathlon, har simmat 64 mil mellan Stockholm och Göteborg via Göta Kanal i syfte att samla in pengar till wateraid och har vunnit ÖTILLÖ tre gånger. Jonas har också gjort en Svensk Klassiker Nonstop på 25.17 tim, aktiv tid 17.50 tim, genomförd 11-12 juli 2004. Jonas har många fantastiska tips och de hör vi i avsnittet, in och lyssna!

Nedan kan vi se några riktigt härliga bilder från när Jonas är i simmartagen.

jonas1

DCIM100GOPRO


Drönartekniken räddar liv, men på grund av ett domstolsbeslut är det numera förbjudet/tillståndspliktigt att på allmän plats flyga med kameraförsedd drönare då det klassas som en övervakningskamera. SSRS jobbar på att utveckla en drönare som kan skickas iväg automatiskt för att åka ut till en nödställd för att bedöma hur akut situationen är.

Läs mer här: http://www.livetombord.se/artiklar/artiklar/20151006/snart-kan-dronare-radda-dig-pa-sjon


Kungliga Svenska Seglarsällskapet (KSSS) ändrar nu reglerna för att göra det lättare och billigare att delta i ÅF Offshore Race (ÅFOR), tidigare Gotland runt. De tar bort kravet på att ha livflotte ombord, vilket är den största enskilda kostnaden för båtarna. Även kravet på att storseglets yta ska kunna minskas (revas) med 40% har de tagit bort. Men de har kvar en rekommendation på att ha med sig en livflotte ombord.

– Vi vill helt enkelt göra det enklare och billigare att vara med, utan att göra det mer osäkert. Vi tror och hoppas att det här framför allt ska locka fler seglare med lite mindre båtar, dvs vanliga familjeseglare, säger tävlingsledaren Magnus Woxén.


 

Om detta och mycket mer, in och lyssna på avsnitt 14!
/Oscar och Carl

Vill du bli en del av besättningen på Sjölivet? Klicka på bilden ovan för att veta mer!