82. Midsommar och förlisning

Båt sjönk under kappsegling

Under kappseglingen Gullviverallyt, som pågick under kristi himmelsfärdshelgen, sjönk den 122 år gamla kostern Lovisa. Det var en kraftig vindby som krängde ner henne vilket gjorde att sittbrunnen vattenfylldes och hon sjönkt på 10 sekunder enligt familjen. Sonen Neo som befann sig i båten lyckades dom få ut innan hon sjönk som tur var.

Familjen har valt att inte gå in närmare på detaljer kring exakt vad som hände. Det har varit mycket spekulerande kring varför det hände i sociala medier, Lovisa har inte original rigg utan bär betydligt mer segel än original. Det ska dock tilläggas att familjen är mycket duktiga seglare så tilltron dom är mycket hög.

Lovisa sjönk på ca 40 meters djup utanför Grinda i stockholms mellersta skärgård så bärgningen var inte helt enkel. Familjen bistod bärgninsteamet genom att se till så att passerande båtar ej dog upp för mycket svall. Nu återstår ett gediget arbete att återställa henne till sin forna glans. Hon får inte torka för snabbt eller för långsamt och hon kommer antagligen att behöva renskrapas och lackas om helt vilket är mycket tidskrävande på en klinkbyggd båt.

Publicerat av Team Marin Fredag 14 juni 2019

Vill du bli en del av besättningen på Sjölivet? Klicka på bilden ovan för att veta mer!