45. Båthistoria, Super Yachts och Kappsegling

I detta 45e avsnitt hör vi Carl som sjösatt båten och irriterad över vissa mindre I-landsproblem. Oscar sitter som sist i en bil för att få mottagning. Och Benny vill ha era frågor om kappsegling.

 


Tävlingen är avslutad!

Grattis Hjalmar Nyqvist, du har vunnit 2 burkar Interstrip. Vi kommer kontakta dig!

Vinnande bidraget:

“Våren 2017 köpte jag en segelbåt, min alldeles första båt och som 15 åring var det mycket roligt.

Tyvärr var storseglet dåligt så under sommaren gick det av på mitten vilket innebar att jag behövde skaffa nytt storsegel. Jag fick tag på ett nytt segel på blocket och under hösten 2017 testseglade jag med det nya seglet.

Jag puttrar ut från hamnen och ut på fjärden där jag sätter försegel. Plottern visar 4knop och jag sätter storsegel. Nästan 8 knop. Det blåser 11 sekundmeter i byarna och det går mycket sjö. Jag och min kompis (som var ute) bestämde oss för att segla slör utåt i skärgården och vända om för att kryssa hem.

Nu börjar problemen.

Efter 40 minuter bestämmer vi oss för att vända hem för att hinna undan mörkret. Vi tar (dumt nog) ner storseglet och vänder upp båten för att börja kryssa hemåt men inser att vindarna och vågorna är för stora för att kryssa upp med fock. Vi blir nedkastade och får fortsätta utåt.

Nu har fallet till storseglet snurrat sig runt staget så vi kan inte få upp det igen. Därför startar vi motorn och vänder upp igen, det fungerar inte heller så vi inser att vi måste leta upp en hamn eller liknande att komma undan vinden.

Vi kollar väderleksrapporten och inser att vi med dessa vindar inte kommer kunna ta oss tillbaka under dagen, vi hittar en vik nära finnhamn där vi lägger oss.

Nu skulle vi bara ta oss dit. Lättare sagt än gjort, vi lyckas segla in med försegel och motor där vi slänger ankare och lägger fast. Precis när vi håller på att lägga till kommer Cinderellabåten som river upp sinnessjukt mycket sjö och gör allt betydligt svårare. Till slut ligger vi fast, tryggt och säkert och inser att vi lärt oss mycket om att segla i hårda vindar.

Morgonen därpå, precis innan vi skall åka hem dubbelkollar jag riggen för att checka efter skador. Då ser jag att det saknas en saxsprint för ett stag på styrbord sida.

Vi inser att det kunde gått illa under gårdagen när vi seglade i 11m/s… Vi bestämmer oss för att inte ta några risker och åker hem med motorn. Detta var det mest obehagligaste och lärorika jag varit med om under mina 7 år av segling.”


Kappsegling

Som vi har pratat om i andra avsnitt så ska Benny ge sig på att segla ÅF Gotland Runt nästa år. Och är fylld med alla möjliga frågor. Så har du precis som Benny funderat på att testa på kappsegling? Då kan sommaren vara räddad.
Sjölivet Podcast kommer köra en serie i tre delar. Där vi tar upp ämnet Kappsegling.

Vi kommer bli guidade ihop men en duktig kappseglare, som skall försöka kappsegling lite mindre komplicerat och skrämmande samt påvisa att ALLA kan börja kappsegla.

Del 1 kommer vi prata om vad som krävs för att börja kappsegla. Behövs det en ny båt, eller duger den du redan har även om den är från 70-talet?

Vad är ett skepparmöte?

Vad betyder flaggorna på start fartyget?

Hur går en start till?

Del 2 kommer vi prata med segelmakare och höra om man verkligen måste köpa de senaste och dyraste kevlar seglen. Eller duger det med dina originalsegel som du har på båten?

Del 3 kommer vi titta på olika båtar, allt från Maxi 68 till riktigt fartmonster.

Så är du som lyssnare intresserad att börja testa kappsegla inom klubben, allsvenskan eller bara i viken. så kanske det är något för dig.

Så skicka in dina frågor redan nu.

Skicka frågorna till info@sjolivet.se och i ämnesraden skriver du “Kappsegling”

Ingen fråga är för dum!

Sen undrar vi om det skulle vara intressant med en live-session under del 3. Ett sätt att knyta ihop säcken, men också att få träffa er lyssnare. Där ni som lyssnare kan vara med och ställa mer frågor?

Skulle du tycka det vore kul så maila oss så vi vet om det finns intresse.

Platsen blir i Stockholm.


Yachting Sweden

Oscar har träffat Helena och Lisa från Yachting Sweden.

De har båda jobbat på Super Yachts, och vill gärna guida dig som är intresserad av denna unika arbetsmiljö att hitta rätt. De erbjuder en två-dagars intensivkurs där du får veta allt du behöver för att ta ditt första steg ut i världen.

www.yachtingsweden.se


Poly-Produkter

 

Vi har fått paket! Oscar fick två, medan Benny och Carl fick ett vardera.

I paketen så var det NF fendrar, fenderlinor FX, fenderfästen FEND-FIX och förtöjningslinor STORM* i olika längder.

Under säsongen kommer vi hårdtesta dessa. Och se om de lever upp till våra krav, så håll koll i våra sociala medier efter testerna. Och vi kommer givetvis hålla er uppdaterade om vad vi tycker i podden.

www.poly.se

 

NF Fender

STORM

 

Tack Poly-Produkter för förtroendet!


 

 

Vill du bli en del av besättningen på Sjölivet? Klicka på bilden ovan för att veta mer!